ABOUT

CONTACT

SUBSCRIBE

ArtNEWS

 "Σάββατα δίχως μύθο"

 Cube Gallery

 Διάρκεια έκθεσης 13 Ιανουαρίου - 11 Φεβρουαρίου 2017

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί σαν εικαστικό ξεκίνημα της καινούριας χρονιάς, την ομαδική έκθεση “Σάββατα δίχως μύθο” εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Κώστα Λογαρά. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης βρίσκεται στο ότι, τα έργα δημιουργήθηκαν από τους συνεργάτες εικαστικούς της Cube Gallery, για να συνοδεύσουν σε ειδική ενότητα την επανέκδοση του βιβλίου, όπως και τα κείμενα που έχουν γράψει οι ίδιοι οι εικαστικοί σχολιάζοντας ο καθένας το έργο του και δίνοντας τη δική του εννοιολογική διάσταση στο θέμα.

 

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει για τα “Σάββατα δίχως μύθο”: Για τον Κώστα Λογαρά η πόλη στην οποία αναφέρεται στο βιβλίο του, στην εσωτερική του αφήγηση, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, είναι η γενέθλια πόλη. Για μένα η πόλη του βιβλίου του είναι η υιοθετημένη μου πατρίδα. Οι πρώτες σκέψεις μου, λοιπόν μετά και την πρώτη μας κουβέντα, ήταν τόσο για τις “Αόρατες πόλεις”, όσο και για τη “Μικρή μας πόλη”, αναγνώσματα βιωματικά και αγαπημένα, αν και μια αναδρομή στην παγκόσμια λογοτεχνία μας οδηγεί πολλές φορές σε πόλεις φανταστικές ή και πραγματικές που χάθηκαν μέσα στο χρόνο.

 

Οι προκλήσεις για όλους όσους “συναντηθήκαμε” στο εγχείρημα αυτό, ήταν αρκετές. Η μεγαλύτερη ήταν πως η πόλη για την οποία μιλούσε το βιβλίο, παρ’όλο που είναι πραγματική, θα μπορούσε να είναι μια φανταστική πολιτεία που βρίσκεται σε έναν χάρτη της φαντασίας και της μνήμης.. Επίσης, πρόκληση ήταν πως αν και το κείμενο γράφτηκε και εκδόθηκε σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, ο ίδιος ο συγγραφέας επιθυμούσε η επανέκδοση του να έχει μια άλλη ματιά διαφορετική και επίκαιρη, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία του διαλόγου ανάμεσα στον ίδιο και στους εικαστικούς και τους έκανε να “δουν” μέσα από τη ματιά του συγγραφέα και να δημιουργήσουν. Μια ματιά που δείχνει έρωτα, θυμό, αγάπη, πίκρα κάποιες φορές, αλλά και μια σχέση ειλικρινή, ενίοτε σκληρή, με την πόλη της καρδιάς του.

 

Αφήνοντας, τον Κώστα Λογαρά να μιλήσει, επιλέγω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα “Σάββατα δίχως μύθο”: “ Πόλη ακρωτηριασμένη κι απειλητική –κατ’ εικόνα της ζωής σου και ομοίωση- απ’ όπου βιάζεσαι να βρεις μια δίοδο ανοιχτή για ν’ αποδράσεις. Και με το δίκιο σου∙ γιατί οι πολιτείες στην ουσία είναι ανύπαρκτες, αν δεν τις συντηρεί η μνήμη των ανθρώπων, αν δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα τους ο χρόνος, αν ολοένα λιγοστεύουν (καλή ωρα!) τα σημάδια τους που ανακαλούν στους ζωντανούς το παρελθόν τους: δυσπρόσιτα στενά και δρόμοι απόκεντροι, πεζοδρόμια και στοές (χώροι επικοινωνίας, κάποτε, βρέξει-χιονίσει), στέγες σπιτιών κοντά στο ύψος του ματιού και σκηνικά μιας άλλης εποχής που όλο και περισσότερο ξεχνάς το σχήμα και το ύφος της∙ γιατί η πόλη πλέον αναπτύσσεται μακριά σου και ερήμην σου, ενώ εσύ – μαζί με τόσους άλλους – κατοικείς παγιδευμένος σε μια πόλη φάντασμα. Εξ’ ου κι οι ανασφάλειές σου κι οι φοβίες σου και η ασίγαστη επιθυμία της φυγής.”

 

Ο Ανδρέας Τσιλίρας, εκδότης (εκδόσεις “Το Δόντι”) γράφει: Το βιβλίο “Σάββατα δίχως μύθο” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1990 και επανεκδίδεται από τις εκδόσεις “Το Δόντι” σε μια σύγχρονα σχεδιασμένη έκδοση που περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες 22 καλλιτεχνών με την επιμέλεια της Λιάνας Ζωζά (Γκαλερί Cube).

 

Τα “Σάββατα δίχως μύθο” αποτελούν την πιο χαρακτηριστική λογοτεχνική αποτύπωση της Πάτρας από έναν συγγραφέα που τη ζει, την αγαπά και τη σχολιάζει με μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας γι’ αυτήν έναν ξεχωριστό μύθο που παραμένει, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, ανεξίτηλος.

 

Χωρίς υπερβολές και εντάσεις, αλλά με διεισδυτική και λυρική ματιά, ο Λογαράς χαρίζει στην Πάτρα μια ξεχωριστή περιπλάνηση στα ίχνη της ιστορίας της, στα σημάδια των σύγχρονων κατοίκων της, στους δρόμους και τις φωνές της πόλης.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηλίας Αηδονίδης, Μανώλης Αναστσάκος, Αντώνης Βολανάκης, Γιώργος Καζάζης, Άννα Καρατζά, Χρήστος Κουτσούκης, Μάκης Κυριακόπουλος, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Τίμος Μπατσαούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Τίτα Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Γιώργος Τσεριώνης, Γιάννης Χρηστάκος, Βιργινία Φιλιππούση.

 

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2017

 

Χορηγοί: Οινοποιία Παρπαρούση, Ζαχαροπλαστεία Λοτσάρης, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

 

Χορηγοί επικοινωνίας: Τέταρτο, thebest.gr, plusmag.gr, tempo24.gr, patarsevents.gr

 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

source: Cube Gallery