ABOUT

CONTACT

SUBSCRIBE

ArtNEWS

Γιάννης Καστρίτσης

Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (Περιστύλιο Παλαιών Ανακτόρων).

16 Δεκεμβρίου 2016 - 29 Ιανουαρίου 2017

  source:ArtStop

 

Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης.

 

Είναι Επίκουρος καθηγητής στη Σχολή καλών τεχνών της Φλώρινας και είναι υπεύθυνος του Β’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Έχει πραγματοποιήσει Δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές. Εκτός από την ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική και την φωτογραφία.

 

Ο ίδιος μας λέει για το έργο του την ιδιαίτερη σχέση του με την φύση,  την  χειροτεχνία και τα υλικά:

… η σχέση μου με τον κόσμο της φύσης είναι διττή. Πρώτα από όλα βιωματική, αλλά ταυτόχρονα και αυτή του εξωτερικού αποστασιοποιημένου παρατηρητή.

 

Όλες μου οι αφηγήσεις διαδραματίζονται σε ένα είδος τοπίου, ως τοπίο εγώ πρωτίστως αντιλαμβάνομαι ένα βουνό.

 

Το τοπίο είναι μια υποκειμενική  και διαμεσολαβημένη  ματιά της φύσης, η αισθητική ανάγνωση της φύσης. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στη φύση δεν την διαβάζουν  ως τοπίο.

 

Η πρώιμη συνάντηση μου με το φυσικό και το άμορφο σε έναν κόσμο ακόμη πρωτόλειο και μη τεχνοκρατούμενο , όπου ο άνθρωπος αναμετράται κάθε μέρα με την φύση και μαθαίνει τα όρια και τον εαυτό του, έχει εντυπωθεί μέσα μου και  διατρέχει  όλο  το έργο μου .

 

Το δέος, το υψηλό, το τυχαίο, το μη προβλέψιμο, το μυθικό, το μη εκλογικεύσιμο, όλα στοιχεία της φύσης βρίσκονται σε υποχώρηση έναντι της λογικής της  μετρησιμότητας  και ορθολογικοποίησης των πάντων. Η συμπερίληψη της υποκειμενικότητας της φύσης είναι πρώτιστης σημασίας στο έργο μου.

 

Το ζητούμενο για μένα στην τέχνη είναι να μπορεί να μεταμορφώνει, να μεταπλάθει  το απλό, το περιφερειακό, το ασήμαντο σε ουσιώδες και να μην κρύβει την γύμνια της πίσω από φτιασιδώματα και βαρύγδουπες ιδέες…

 

…επιλέγω μορφοπλαστικά μια γλώσσα μικτή. Πότε αρέσκομαι σε επιμέρους παραστατικές λεπτομέρειες και πότε χάνομαι μέσα στο άμορφο, στις  γραφές και τα υλικά. Το θεματικό στοιχείο στην τέχνη για μένα πέρα από την σημασία του και τους συμβολισμούς του είναι και μια αφορμή για εικαστική περιπέτεια. Σε αυτό το ταξίδι επιχειρώ να συμπαρασύρω και τον θεατή…

 

…το κάθε μέσο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες  που θα πρέπει να τις γνωρίζει κανείς αλλά και να τις σέβεται. Αυτές τις μοναδικότητες προσπαθώ να τις αναδείξω στα έργα μου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση  στα υλικά και στους τρόπους χρήσης τους, πολλά από αυτά τα φτιάχνω μόνος μου. Σίγουρα στο σύνολό τους τα διαφορετικά μέσα που χρησιμοποιώ  αλληλοσυμπληρώνονται  και επικοινωνούν μεταξύ τους, άλλωστε με εμφανείς τρόπους και άλλωστε με περισσότερο υπόγειους..

 

 

…η  μαστορική, είναι η πρώτη μου τέχνη. Είναι η σχέση μου με την λαϊκή τέχνη.  Όταν μαστορεύεις συμμετέχει όλο  σου το σώμα. Ενώ σκέφτεσαι τι θα κάνεις δεν είναι μόνο η σκέψη που συμμετέχει  αλλά ακολουθείς και τα ίδια σου τα χέρια το ίδιο σου το σώμα. Είναι αυτός ο ιδιαίτερος συντονισμός ψυχής, ματιού και χεριού που χαρακτηρίζει την χειροτεχνία και μου ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

Αυτή την περίοδο και έως τις 29 Ιανουαρίου εκθέτει στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.