Platforms Project 2017
Παράλληλo Πρόγραμμα
Κέντρο Τεχνών
Χαρίλαου Τρικούπη 121, Αθήνα
Διεύθυνση: Άρτεμις Ποταμιάνου, Μιχάλης Αργυρού
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
20 - 25 Μαΐου 2017
To Platforms Project 2017 παρουσιάζεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι μια ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης, με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα.
To Platforms Project 2017 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών (Χαρίλαου Τρικούπη 121, Αθήνα ) και θα λειτουργήσει από 20 τις έως τις 25 Μαΐου 2017 με ένα ευρύ πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από 42 ομάδες από 17 συνολικά χώρες : Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, ΗΠΑ, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία, Φιλανδία με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες. Οι Πλατφόρμες φέτος είναι αφιερωμένες στις συνεργασίες των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων και έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο network από ανεξάρτητες ομάδες και χώρους. Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2017 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
Διημερίδα της AICA Hellas στο Platforms Project 2017:
Ταυτόχρονα στα πλαίσια του Platforms Project 2017 θα πραγματοποιηθεί η Διημερίδα της AICA Hellas -της Εταιρείας των Ελλήνων Τεχνοκριτών- με αντικείμενο διερεύνησης και παρουσίασης τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ως προς την παρουσίαση του έργου τους, την κοινωνική τους ενσωμάτωση, την χρηματοδότηση της εργασίας τους και την εν γένει αναγνώριση και συμμετοχή τους στην ελληνική καλλιτεχνική ιστορία. Ο τίτλος της Διημερίδας είναι: Οι θεσμικές συνθήκες, το κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο εργασίας και συμμετοχής στην εικαστική ζωή των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα σήμερα.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου 2017 στις 16:00-20:00.
Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις οι:
Άρτεμις Ποταμιάνου, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πάνος Χαραλάμπους, Κατερίνα Κοσκινά, Μαίρη Μιχαηλίδου, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Τσακίρης, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Διβάρης, Ευγένιος Ματθιόπουλος, Έφη Στρούζα, Κώστας Βαρώτσος, Λίνα Τσίκουτα, Κωστής Τριανταφύλλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Φαίη Τζανετουλάκου.
Στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις οι:
Δημήτρης Παυλόπουλος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Συραγώ Τσιάρα, Χάρης Σαββόπουλος, Ανδρέας Μαράτος, Σωζήτα Γκουντούνα, Νίκος Τρανός, Μάνος Στεφανίδης, Αλεξάνδρα Βουτυρά, Θανάσης Πάλλας, Μπία Παπαδοπούλου, Χριστόφορος Μαρίνος.
Έργο των Guerrilla Girls στο Platforms Project 2017:
Στo Platforms Project 2017 παρουσιάζεται το έργο των Guerrilla Girls, Free the Women Artists of Europe!, που μέσω των πόστερ τους αλλά και του καυστικού τους χιούμορ, επιχειρούν να αφυπνίσουν τη συνείδηση του χώρου της τέχνης. Από τη δεκαετία του '80 τα Guerrilla Girls εφορμούν, επιτίθενται και στηλιτεύουν όλα τα κακώς κείμενα ενός συστήματος, που μεθοδικά και ηθελημένα αφήνει τις γυναίκες αλλά και τις έγχρωμες μειονότητες στο περιθώριο. Το έργο δημιουργήθηκε το 2013 και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα ενώ αποτελεί σχόλιο για τη θέσης της γυναίκας στο εικαστικό γίγνεσθαι και την χρήση των έργων τους στα Ευρωπαϊκά Μουσεία.
Το Art Therapy στο Platforms Project 2017:
Ο Γιώργος Ωραιόπουλος, ο παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής Art Therapy από το booth του Beton7 Art Radio θα ερευνήσει τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες πλατφόρμες μέσω μίνι συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες στο Platforms Project 2017 την Κυριακή 21 Μαΐου 2017. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα αρχείο καταγραφής στο οποίο ο ακροατής θα μπορεί να ανατρέξει και μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Πάρτι Εγκαινίων του Platforms Project 2017:
Το Σάββατο 20 Μαΐου στις … , το Platforms Project καλωσορίζει σε ένα ανοιχτό πάρτι στο Ginger (Δορυλαίου 10, Αθήνα, 115 21) μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στο Κέντρο Τεχνών. Καλεσμένοι είναι οι καλλιτέχνες των πλατφορμών αλλά και όλο το φιλότεχνο κοινό.
Εκδηλώσεις κλεισίματος του Platforms Project 2017:
Την Πέμπτη 25 Μαΐου στις το Beton7 παρουσιάζει τα εγκαίνια της έκθεσης Things. Στην έκθεση παίρνουν μέρος η Julie René de Cotret, ο Mathieu Valade και η Άρτεμις Ποταμιάνου, καλλιτέχνες από πλατφόρμες που συμμετέχουν στο Platforms Project 2017.
Blue Note Organ Trio live στο Beton7
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, 22:30
Στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τέχνης «Platforms Project 2017», ένα από τα πιο αξιόλογα νέα jazz συγκροτήματα της Ελλάδας, το Blue Note Organ Trio, θα δώσει την τελευταία του εμφάνιση στην Αθήνα για τη φετινή σεζόν στο Beton7 με ελεύθερη είσοδο.
Το Blue Note Organ Trio είναι ένα project του κιθαρίστα Μιχάλη Παπαδόπουλου σε συνεργασία με τον κορυφαίο jazz οργανίστα της Ιταλίας Leonardo Corradi και έναν από τους γνωστότερους Έλληνες jazz drummers, τον Σεραφείμ Μπέλλο. Το project είναι ένα αφιέρωμα στη μυθική δισκογραφική εταιρεία Blue Note Records, η οποία ειδικά την
περίοδο 1952-1965 κυκλοφόρησε κάποιους από τους κλασσικότερους δίσκους στην ιστορία της jazz.
Το όνομα Blue Note στη συγκεκριμένη περίοδο είναι συνυφασμένο με την υψηλή αισθητική σε κάθε επίπεδο: από τους κορυφαίους μουσικούς που επέλεγε να ηχογραφεί, τον χαρακτηριστικό ζεστό ήχο που έβγαζε σε κάθε ηχογράφηση ο μηχανικός ήχου Rudy Van Gelder, ως και τα πρωτοποριακά εξώφυλλα που σχεδίαζε ο γραφίστας Reid Miles και τα οποία θεωρούνται τόσο επιδραστικά στο χώρο του graphic design όσο και η μουσική των δίσκων που κοσμούν για το χώρο της jazz.
Ο Leonardo Corradi θεωρείται από πολλούς «παιδί θαύμα», αφού σε ηλικία μόλις 18 ετών ψηφίστηκε από το περιοδικό JAZZIT ως ο καλύτερος οργανίστας (Best Hammond Player) της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με μεγάλους μουσικούς όπως ο κιθαρίστας Ulf Wakenius, ο τρομπονίστας Fred Wesley (με τον οποίο πρόσφατα εμφανίστηκε στην Αθήνα), ο τρομπετίστας Flavio Boltro κ.α. Το παίξιμό του έχει παρομοιαστεί συχνά με αυτό δύο γιγάντων του hammond organ, του Jimmy Smith και του Joey DeFrancesco.
Το trio θα παρουσιάσει συνθέσεις των Jackie McLean, Lee Morgan, Hank Mobley, Donald Byrd, Horace Silver, Duke Pearson κ.α.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΩΝ
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της AICA Ελλάς
Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Μαϊου 2017
Οι θεσμικές συνθήκες, το κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο εργασίας και συμμετοχής
στην εικαστική ζωή των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, σήμερα.
Πρόγραμμα και Συντονισμός: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πρόεδρος της AICA Ελλάς,
Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εισηγήσεις
Άρτεμις Ποταμιάνου, μέλος του Δ.Σ. της AICA Ελλάς, Οργάνωση και Διεύθυνση της Πλατφόρμας 2017:
Οι Πλατφόρμες, οι προηγούμενες εμπειρίες, η ανάλυση της αναγκαιότητας.
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης:
Ποιοι θεσμοί, ποιο δημόσιο κοινωνικό πλαίσιο, ποια οικονομική στήριξη;
Πρώτο μέρος, Δευτέρα 22 Μαϊου 2017, ώρα 16.00:
Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικός καλλιτέχνης
Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Επίτιμο Μέλος της AICA Ελλάς
Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Επίτιμο Μέλος της AICA Ελλάς
Ντένης Ζαχαρόπουλος, Διευθυντής της Πινακοθήκης και των Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, Επίτιμο Μέλος της AICA Ελλάς
Γιώργος Τσακίρης, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Αληθεινός, εικαστικός καλλιτέχνης
Συζήτηση, Διάλειμμα
Δεύτερο μέρος, Δευτέρα 22 Μαϊου 2017, ώρα 19.00:
Γιώργος Διβάρης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εικαστικός καλλιτέχνης.
Ευγένιος Ματθιόπουλος: Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόεδρος της Εταιρείας των Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης,
Έφη Στρούζα, Επίτιμο Μέλος, πρώην Πρόεδρος της AICA Ελλάς, πρώην Αντιπρόεδρος της AICA Ιnternational και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AICA Ιnternational.
Κώστας Βαρώτσος, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εικαστικός καλλιτέχνης.
Λίνα Τσίκουτα, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, μέλος της AICA Ελλάς.
Κωστής Τριανταφύλλου, εικαστικός καλλιτέχνης.
Άγγελος Αντωνόπουλος, Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικός καλλιτέχνης.
Και από την πλευρά του Γραφείου της AICA:
Φαίη Τζανετουλάκου, Ειδική Γραμματέας της AICA Ελλάς
Συζήτηση, τέλος της πρώτης ημέρας.
Τρίτο μέρος, Τρίτη 23 Μαϊου 2017, ώρα 16.00:
Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάριος Σπηλιόπουλος, Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικός καλλιτέχνης.
Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης
του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Χάρης Σαββόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ανδρέας Μαράτος, Ζωγράφος και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.
Χάρις Κανελλοπούλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων, Ιστορικός τέχνης.
Και από την πλευρά του Γραφείου της AICA:
Σωζήτα Γκουντούνα, Σύμβουλος της AICA Ελλάς
Συζήτηση, Διάλειμμα
Τέταρτο μέρος, Τρίτη 23 Μαϊου, ώρα 19.00
Νίκος Τρανός, Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικός καλλιτέχνης.
Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αλεξάνδρα Βουτυρά, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών, Θεσσαλονίκη.
Θανάσης Πάλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εικαστικός καλλιτέχνης.
Μπία Παπαδοπούλου, Κριτικός τέχνης, Μέλος της AICA Ελλάς.
Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων, Ιστορικός τέχνης, πρώην Πρόεδρος της AICA Ελλάς.
Συζήτηση, Διάλειμμα
Καταγραφή των Συμπερασμάτων από το Γραφείο της AICA Ελλάς (Άρτεμις Ποταμιάνου, Φαίη Τζανετουλάκου, Σωζήτα Γκουντούνα, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης), σε συνεργασία με τους Κατερίνα Κοσκινά, Ευγένιο Ματθιόπουλο, Συραγώ Τσιάρα, Μιλτιάδη Παπανικολάου, Λίνα Τσίκουτα, Μπία Παπαδοπούλου.
Ανακοίνωση των Συμπερασμάτων της Ημερίδας από τoν Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και τέλος της Ημερίδας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Άρτεμις Ποταμιάνου (Τηλ. 6937768769, platformsproject@gmail.com) website: www.platformsproject.com
Η είσοδος για το Platforms Project 2017 είναι ελεύθερη για τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της AICA Ελλάς και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.
Εισιτήριο: 4€
Ωράριο Platforms Project 2017
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017 έως Πέμπτη 25 Μαΐου 2017
Ώρες Λειτουργίας:
Σάββατο 20 Μαΐου 15:00 – 19:00: λειτουργία έκθεσης
19:00 – 22:30: Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης
Κυριακή 21 Μαΐου 11:00 – 22:00: λειτουργία έκθεσης
Δευτ. 22 – Τετ. 24 Μαΐου 15:00 – 21:00: λειτουργία έκθεσης
Πέμπτη 25 Μαΐου 12.00-15.00: λειτουργία έκθεσης